Nox Nedir ve Çözümleri Nasıl Yapılmaktadır?

NOx Nedir ve Çözümleri Nasıl Yapılmaktadır ?

NOx bir nitrojen oksit sensörüdür.  Bu sensör egzoz gazının seviyesini belirlemek için kullanılır .  Azot oksitlerini tespit edebilen yüksek sıcaklıkta bir cihazdır .  NOx sensörü ağır vasıta denilen araçlarda düzenlenerek kullanılan bir sistemdir. Bu sistem genel olarak Avrupa ülkelerinin birçoğunda kullanımı zorunludur. Bozulması sonucu adblue sisteminde de arıza görülebilmektedir.  Peki bozulması durumunda neler yapılmalı ? Nox Çözüm yolları nelerdir ? Nelere dikkat edilmelidir ?

NOx sisteminin bozulması adblue sistemini de çökeltir demiştik . Adblue sistemi çöker ise araç size adblue sisteminin bozuk olduğuna dair uyarı verebilir. NOx sisteminin çökmesi durumunda scr katalizörü de etkilenmektedir.  Scr ve Nox sistemleri birbiri ile ilişkili , tümleşik sistemlerdir. Bu sistemler bütününe adblue denilmektedir . Adblue sistemlerinin kontrol kutusu bulunmaktadır . Bu kutu araç beynine , sistemler hakkında bilgi göndermektedir.

NOx sorununun oluşması aracınızda ciddi problemler meydana getirebilir ve bu da sizi ağır masraflara sürükleyebilir.  Sistemin çökmesi  yolda kalmanıza da sebep olabilmektedir.   NOx sistemlerinin bozulması sonucu buna uygun Adblue Emülatörleri bulunmaktadır. Bu emülatörler genelde sistem ile beyin arasında yer almaktadır. Sistemden gelen uyarıları beyine iletir.  NOx gazı salınımı azalırsa motorun performansı da bundan etkilenmeye başlar.  Motorun sıcaklığının düşmesi sebebi ile de yanma azalmaktadır.

NOx gazı zararlı bir gaz olup birçok sağlık sorununa yol açabilir. Son zamanlarda popülerleşen ve ağır ticari araçlarda kullanımı artan Adblue , NOx salınımını düşürebilmek amacıyla motordan çıkan egzoz gazlarına sıkılmaktadır. Bu esnada tepkimeye girerler ve NOx gazının zararsız halini atmosfere salar. Adblue sıvısı haricinde NOx salınımını azaltan bazı yöntemler mevcuttur.

Egzoz gazını ters çevirmek bilinen yöntemlerdendir. Egzoztan çıkan gazın bir kısmı yanmaya gönderilir. Yanmak için gönderilen bölmedeki sıcaklığın azalması ile içerideki hava miktarı oldukça azalır. Bu sayede daha az yanma gerçekleşir. Bu sayede NOx gazı salınımı azaltılmış olur. NOx emülatör , NOx sensörünün arızalanması durumunda devreye girer. Bu da bir diğer bilinen yöntemdir. Kıbrıs Chip Tuning , aracınızın Nox çözüm işlemlerini yaparak , aracınızın ve çevren sağlığı konusunda tüm çözümleri sizlere sunmaktadır

 

Sosyal Medya