Katalizör Nedir ve Çözümlemesi Nasıl Yapılmaktadır?

Katalizör Nedir ve Çözümlemesi Nasıl Yapılmaktadır ?

Katalizör araç için büyük bir öneme sahiptir.  Günümüzdeki en büyük hava kirliliği motorlu cihazlardan havaya salınan egzoz dumanlarından meydana gelir. Özellikle motorlu araçların çok kullanıldığı , kalabalık şehirlerde bu durum oldukça ciddi bir sorun haline gelmiştir. Trafik problemi yaşanan şehirlerde katalizör kullanımı başlamıştır. 1975 yılında kullanıma başlanan katalizörlerin yapısı ve çalışma sistemi oldukça basittir. Cihaz , birçok zararlı gazı alevsiz yakar. Zehirli gaz emisyonunu azaltan bir çelik bir kutu diyebiliriz. Daha sonra bu zehirli gazların yanması sonucu geriye zararsız olan oksijen kalır ve havaya salınır.

Bir diğer adı ‘katalitik konvertör’ dür. Bu dönüştürücünün gözenekleri seramikten üretilmiştir. Bu sayede cihaz içinden geçen gazlar kolay bir şekilde reaksiyona girebilir . Bu şekilde zararsız madde olarak dışarı atılır.  Katalizör yapısında , platin, palladyum ve radyum bulunmaktadır. Oksijeni sağlama görevini platin sağlar. Radyum , konvertörün indirgenmesinde kullanılır. Palladyum ise stabilizasyonu sağlar.  Bu durumda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri kullanılan benzindir. Benzin seçiminde en önemli etken kurşunsuz benzin tercih edilmesidir. Diğer benzin türleri geri dönüşü olmayan sorunlar ortaya çıkarır.

Konvertörler 5 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Bir katalizatörün ömrü 80 bin kilometredir. İnsan sağlığı için zararsızdır.  Üstelik hava kirliliğinin de önüne geçmek için önemlidir. Atılan gazların ölçümü devlet tarafından kontrolü sağlanmaktadır. Katalizörün arıza vereceği bazı durumlar olabilir. En çok karşılaşılan arıza tipi ise katalizörün tıkanması veya donmasıdır. Diğer bir arıza ise petek şeklindeki porselenin çatlaması veya kırılmasıdır. Bu durumlardan birini yaşadığınızda egzozdan çok kötü bir koku gelmeye başlar.

Bu koku aracınızın içerisinin bile kötü kokmasına sebep olabilir. Çünkü dışarı atmaya çalıştığı gazları atamayıp içeri tekrar dönmesine sebep olacaktır.  Yakıt tüketiminizin artmasına sebep olur. Motorun performansında ciddi bir düşüş yaşanır. Kıbrıs Chip tuning firması olan Hashtag performance sizin için gerekli olan hizmeti hızlıca ve sorunsuz bir şekilde halleder. Araçtan tıkırtı sesleri duymaya başlayabilirsiniz. Bu genelde peteğin kırıldığı durumlarda olur. Düz olmayan yollarda araç sürümü yaptığınızda sesler gelir. Yetkili servisler yardımı ile gereken temizlik yapıldığında sorun ortadan kalkacaktır.

 

 

Sosyal Medya